Darren showar för Floor

När vi kom fram till stallet igår släppte vi ut Darren bredvid 3 åringen Floor, ett fullblodssto på 172 cm, han visade upp sig ordentligt för henne ;)
Men först behövde han förstås rulla sig efter att ha stått på box över meetinget, skönt tyckte han! :P

On the road

Nu har vi lämnat Stavsborg och åker mot Gnesta! 
Grey hade rullat sig i leran så han fick ett välbehövligt bad innan vi åkte. 


Mupparna! 😂

Gripen - kort uppdatering

Eftersom att det är fullt upp hela dagarna här så har jag tyvärr haft lite svårt att få tid till att blogga :( Men kort sagt så gick det bra i fredags, precis utanför placering vilket kanske var lite surt men men jag hade ändå inte några som helst förhoppningar om placering eller så. Idag var han helt otroligt fin på framridningen! :D däremot så tappade vi det mesta påväg ner till banan, hittade inte samma känsla i varkem collecting eller på banan. Men sånt händer och det är ju
egentligen de sämre ritterna man lär sig av! ;) 
 
Darren stormtrivs! Han har en helt okej stor box och är ute och promenerar flera gånger om dagen. Han har en jättesöt granne som han står och pussar på hela tiden! :) 
 

Kaos

Grey gick helt ok idag, dock hade jag svårt att fokusera...att man aldrig lär sig! 

Just nu packar jag eftersom vi åker imorgon. Det är kaos på mitt rum men jag tror att jag får med mig allt! 
Hehe....
 
Imorgon drar vi från stallet runt 10 skulle jag tro, Grejen ska badas och fixas innan vi åker. Ska även packa det sista som är kvar i stallet. 

Packning

Igår tog mamma Grey då de skulle tvätta stallet. Jag jobbade på dagen och ägnade kvällen till att tvätta kläder o allt sånt som jag behöver. Hann även packa lite, måste skriva en packlista så att jag får med mig allt!

Imorgon drar jag och Ella till Stockholm ridsport. Jag ska inhandla lite sprayer som är slut och även se om jag kan hitta en snygg lädergrimma. 
I eftermiddag blir det stallet och Grey ska gå ett jogging pass på banan. Sen skrittar vi nog ut en liten sväng. 






Uppe tidigt på sommarlovet - vad händer?

Haha ja det kan man fråga sig! Inte för att det är sådär jättetidigt, men med tanke på att jag sovit längre än till lunch var och varannan dag nu den senaste veckan så ska det bli ganska skönt att få lite ordning på dagarna! ;) Jag måste sätta in mig på tidig uppstigning nu igen för att det inte ska bli chock för kroppen i helgen när vi ska till Gripen på meeting! 
 
Idag är planen för ovanlighetens skull att dra min in mot stan. Kolla runt lite och möjligtvist köpa någonting till mig själv, vilket inte händer sådär jätteofta. Men har man ett djur som äter pengar så är det bara o "gilla läget" - han är värd varenda öre! :) 
 
Sedan ska jag försöka få i mig lite lunch innan det bär av till stallet. Darren har promenaddag då han har gått ganska hårt de senaste dagarna. Och kl 18 ska vi få tänderna fixade på honom, det skulle egentligen blivit gjort för ett bra tag sen men ett blåsljud upptäcktes då och ett besök  till Ultuna blev det istället. Men den historien kommer jag att berätta om i ett annat inlägg. 
 
Pappa är med ute i stallet när tänderna blir fixade, på kvällen verkar det som att vi ska ut och springa tillsammans vilket varje gång är lika spännande haha. Kommer nog däremot ha träningvärk från helvetet då jag var ute och joggade igår kväll. Då kan jag aldrig gå som en normal människa dagen efter- försöker ta mig fram genom att böja så lite på benen som möjligt ;D  

Alla har vi varit små..

Min allra första tävling på min B ponny Poppe (Popsys Pride)

Farmor var med och det är henne man hör skrika "nej!" När jag ramlar av.

Gårdagen och idag

Igår mötte jag först upp Ella på Tuna, vi promenerade med Pinky och pratade. Mysigt! 

Pinky ser kor och får, mycket konstiga varelser. 

Efter det gick vi från Tuna till Stavsborg, en bra promenad så vi fick lite motion haha!
Ella hjälpte mig med Grey på ute banan, det var roligt att höra att han blivit lite bättre i formen och att mina händer var mer stilla än i måndags. Igår var han dock lite trött och orkade inte riktigt på slutet men det var super skönt att få hjälp med att lossa honom när han fastnade som han kan göra ibland när man kommer åt honom! Riktigt roligt och Ella är såå duktig! 

När vi var klara med Grey så gick vi tillbaka till Tuna för att ta in Pinky. Vi hade sånt flyt och han med bussen hem! Hemma hos mig kollade vi film lite ekipage från tävlingarna i hagen och tvättade även lite tills jag och Grey åker om en vecka. 

Nu har jag varit hos massören och fått läxa att stretcha både innan och efter ridning. Måste verkligen göra det nu för att få ordning på alla spänningar i musklerna. Grey vilar idag, jag och mamma ska bara ut och kolla till honom och hämta lite tvätt. 

Min midsommar

Idag började dagen med att ta bussen ut till stallet. Kändes som jag var lite fel ute när hela bussen var smock full av huvuden med kransar, själv hade jag stallskor och stallkläder;)

Pinky fick ridas ut en sväng med Grey som sällskap. Var så kul att se hur lugna de båda var, vi kunde rida jämsides utan att någon drog iväg i varken trav eller galopp! Ponnyerna har mognat.

Imorgon blir det vila för Pinky med massage och promenad. Ska även åka över till Grey och Saga och hjälpa de lite och sen är nog planen att åka till Sagas lägenhet där jag inte har varit än och ha en trevlig kväll :)


Glad midsommar!








Grey har gjort en fin krans! 

Div 1 Finalen

Jag börjar med att berätta om den här tävlingen som ägde rum 25/5! Tävlingen anordnades av Sjövillans ridklubben men var på Sandö (som för övrigt var en mycket trevig tävlingsplats). Vi låg 2a inför den här omgången  tack vare lagvinsten i omgången tidigare. Däremot hade vi inga somhelst förväntningar eller förhoppningar om placeringar etc. Det var ett under att Rastaborg ens hade ett dressyrlag i Div 1 finalen :) 
 
Vi åkte dit med ett leende på läpparna i hopp om att få en trevlig dag, tårta och presenter fanns självklart på plats då vi även passade på att fira Sofia på hennes födelsedag! 
 
Alla presterade väldigt bra och visade upp fina ritter på stadiga resultat, om man ser till resten av resultatlistan då poängen över lag var väldigt låga... Men sålänge det är lika för alla så spelar det ju egentligen ingen roll, jag var väll inte toppnöjd med min ritt men vi jobbade på och gjorde det bästa av situationen denna varma dag, och då är jag nöjd! :)
 
Sofia knep en 2a plats och laget slutade också på en 2a plats vilket var jätteroligt! Eftersom att alla 3 omgångar räknas ihop så blev slutgiltiga resultatet också en 2a placering! :D Verkligen superroligt och peppande att se vilka resultat man uppnår av hårt slit. :)
 
 
 
Glada Rastaborgare :)
Fr. vänster: Jenny Glebenius, Marie Glebenius, jag (Nora From) & Sofia Buskhe. 
 
Vill passa på att tacka er om ni läser detta, även stort tacka till snälla föräldrar som gjort detta möjligt, stort tack till lagledare Simon och även tränare Anna som har varit till otroligt stor hjälp på tävlingarna, jag hade aldrig kunnat prestera som jag gjorde utan henne. 
 

För mycket regn= ingen tävling


Hej. Idag var det tänkt att vi skulle debutera nationellt på Segersta men vädret tyckte tvärtom. Det öste verkligen ner när vi närmade oss Bålsta och då bestämde jag och mamma att nej vi stryker oss. En utebana fylld med vattenpölar känns inte optimalt att debutera med en 6åring på. Tråkigt men vi sätter hellre hästen före rosetter. 

Dock red vi hemma som en tävling. Hade på oss full tävlingsutstyrsel och mamma i öronen. Vi klockade hur lång tid framridningen tog och sedan red vi igenom programmet. Det fick mycket bra. Han kändes så fin och bärig. Fick till det mesta så bra som han kan just nu.


Borstning

Idag hade Grey hittat riktig lera att rulla sig i, tänkte därför passa på att visa hur jag brukar borsta honom och vad jag använder. 

Före: 





Det här använder jag:

Börjar med den blå magic brush på kroppen. Sen sprayar jag man och svans, jag tycker man och svans spray fungerar bättre om det får sitta i ett tag så medans brukar jag rykta. Sist borstar jag ur man och svans. (Borsten kom inte med på bild) 

Efter:





Lite skillnad kanske syns, lite dåligt ljus. 

Poletten har trillat ner

Efter igår känner jag verkligen att poletten trillat ner, han var gudomligt fin att rida igår! Jobbade som sagt med samma saker som vi gjorde med Ella. Det är klart svårare att få till allt utan hjälp men jag tycker att jag lyckades hyfsat bra! 
I början var han lite stretig eftersom det är jobbigt för honom att jobba ordentligt med ryggen och bli lägre i formen. Han töntade sig och försökte få mig ur fokus genom att låtsas vara rädd för saker, men jag behöll lugnet och bara red på. Efter ett tags arbete i skritt så fick jag tag i ytterbogen och så gav han med sig o huvudet trillade ner. Så gjorde vi samma arbete i trav och sen lite galopp. 
I galoppen var han verkligen jätte duktig, han sänkte sig flera gånger väldigt tydligt men han orkade inte vara kvar så länge dock men eftersom han verkligen försökte och lyssnade så slutade vi där. Det handlar ju om att han måste bli starkare för att orka lite till. 


Nu är bara 10 dagar kvar tills vi åker ner till Gnesta! Har massa saker kvar som ska tvättas men ska försöka hinna med de nästa vecka. Idag stänger dagiset 15 så jag slutar tidigare och ska då ut till världens bästa Greysson! 


Comeback á la Nora

Nu. Det är dags att ta sig i kragen och rycka upp sig, har haft en tuff tid bakom mig med lite för mycket händelser (som påverkar en otroligt mycket) än jag nog egentligen har klarat av. Utanför stallet, men jag är en ungdom/tonåring och man kan inte räkna med att livet alltid går precis som man har tänkt sig, man gör misstag (grövre och mildare) men hur mycket man än ångrar det kan man inte bara låtsas som att dom inte finns. Tiden de senaste veckorna har ägnats åt framför allt Darren och även att sopa upp efter det jag har ställt till med och löst mina problem jag har dragit med mig.
 
Men nu, nu är det sommarlov och jag har inte längre några ursäkter att gömma mig bakom för att inte blogga, vem försöker jag lura? Jag tycker ju att det här är så kul och jag vet att många därute följer mig här och har under den här pausen stöttat mig och försökt få mig att börja blogga igen, tack för sparken i rumpan säger jag bara! ;)
 
 
En rad av händelser runt Darren har jag även att dela med mig av. Vet inte riktigt vart jag ska börja så jag har beslutat för att dela upp det i olika inlägg. Hur låter det? Ni kommer alltså få regelbunden uppdatering om de senaste veckorna! 
 
 
Två ord räcker, kärlek & lycka 

Uteritt

Igår red vi ut en sväng, hade gramanen på och det gick bra. Dock så var han lite pigg och tittig. Allt var tydligen extremt läskigt, påstlådor är monster enligt Grey 😉

Vi tränade lite kondis på grus vägarna, mycket trav och lite längre galopp sträckor. Han var pigg och låg på väldigt mycket först men efter att han galopperat en stund så lugnade han ner sig och blev lägre i formen. Ett bra pass trotts att han var lite spänd och tittig. 

Idag står banan på schemat och ska jobba på de som vi gjorde tillsammans med Ella. 


Mysig dag igår

Igår tillbringade jag i princip hela dagen i stallet. När jag kon ut till stallet runt 10 så började jag med att låta Pinky gå ut i hagen i ca 15-20 min. Hans hage är full med gräs och maskrosor och eftersom han inte har gått på gräs nere i Skåne så tar vi det lungt med allt gräs. Sedan fick han bada och handfull även lite massage. Promenerade även med honom, en rejäl promenad.

När Pinky var klar för dagen så bar det släpets tur. Packade och mockade ur det. Tvättade det även på insidan. Usch så skitigt det va. 

Sen tog jag bussen med Saga till stavsborg och hjälpte henne när hon red och det gick super!



Bästa Ella!

Igår fick jag hjälp av Ella, det var en riktigt "aha" upplevelse! Fick mycket användbara och bra tips. Han var så fin och började äntligen jobba ordentligt med ryggen. Fick även mycket tips på vad jag måste tänka på för att få honom att ta jämnt stöd på bettet. 

Han känndes såå bra och var avslappnad! 

Tack bästa Ella för hjälpen!! 


Mupparna

Svar på bra fråga angående Jarno

Tråkigt för er o Jarno! Har bara en fråga också. Vfr fortsatte ni att rida Jarno om han inte var ren då kan det ju bara bli en värre skada? Med facit i hand skulle ni kört tbk honom redan då. Emma
 
Svar: Det är en viktig fråga som kräver ett längre svar :).
När han kom var förutsättningarna att han inte hade ridits på flera veckor, var svag och saknade styrka och muskler. Tidigare ryttaren hade tränat honom upp till att starta 2 st LA:P1or med bra resultat i nov-dec. Vi fick jveta att han inte var stark nog för att klara att travöka osv och det var tydlogt att han var svagare i ena benet bak. När en höst är så olika stark går arbetat men gör ut på att med lagom arbete stärka upp det som är svagt och hela kroppen. Då är det svårt att avgöra om några ojämna steg i ett varv i trav beror på olika styrka itex bakbenen , rygg eller att den helt enkelt inte tar jämnt stöd på bettet. När han sattes igång i januari-feb och träningsmängden ökandes successivt kändes han bättre och bättre. Det kändes bra.
 
Han var aldirg  någonsin under feb-maj "halt" halt och det är det aldrig någon som sagt.
Han svarade på träning. Men det är ju viktigt att följa upp eftersom vi inte könde honom innan hans skada. Om han hade lite ont någonstans så kan ju enbart en riktig utredning med bedövning och longering osv hos en klinik avgöra var och hur ont.
Att han hade lite reaktion innan han kom och fick metacam borde vi kanske ha tagit som ett varningstecken men vi litade förstås på ägaren som sa att det inte hade någon avgörande betydelse.
 
Det var en ordenltlig rörelseutredning vi hade velat göra efter 6-8 veckor men som fick avbokas. Men då kämdes han bättre än någonsin om man jämförde med i januari-februari och vi valde då att starta honom. Hela tiden var ägaren infomerad om hans status. Vi skulle ju utvärdera under feb-juni om vi trodde att man skulle kunna ställa lite mer krav på honom, som ägaren också ville.
Han fick sedan följa med ner till Skåne för att min tränare där som jag  litar oerhört mycket på skulle få se honom. 
Vi var där under en vecka innan vi sedan startade två FEI program 1-2/5.
Det var bara så uppenbart att vi inte ville ställa några högre krav på honom än vad vi redan gjort och vad tidigare ryttre också gjort (hon programred ett FEI program i december 2013). Vi rekommendarede även ägaren att han skulle få lite vila och sedan gås igenom ordentligt innan han fick en ny plan framåt.
Ägaren såg honom ridas båda dagarna på Willands och hade inga synpunkter på hur han såg ut och hur han var skött trots att han stod i hennes eget stall 30/4-2/5. Hon såg honom också den 21/4 när vi hade kommit ner till Skåne och tyckte han var fin.
Så det är inte alltid lätt att veta direkt vad som är normalt för den ena eller den andra hästen och speciellt inte efter en större skada.
 
 
 

Första jobb dagen!

Hej! Är nu påväg till mitt sommarjobb, ska jobba på hunddagis! 

När jag slutat ska jag och Ella mötas upp och åka till Grejen. Han ska gå på banan idag så får vi rida ut imorgon. 

Hittade ett riktigt snyggt täcke som jag vill beställa! Riktigt coolt! 

Mot Stockholm igen

Hej! Nu är ponnyn lastad och vi kör upp mot Stockholm i stekande sol.

Hemma ska vi ta tag i lite saker. Pinky ska få komma ut lite i skogen och njuta lite av livet. Vi ska även försöka kolla upp sadeln som inte ligger helt 100 längre på honom. Har provat att rida i några andra sadlar här nere för att få känna skillnaden. Prestigen lägger sig lite ovan på honom.

Jag är även lite sne nu när jag växer och så därför ska jag hitta någon kiropraktor som förhoppningsvis kan hjälpa mig. Problemet med mig blir tydligare när jag rider i våran sadel. Jag tror det kan bero på att jag kommer lite ovanpå honom och det blir liksom sämre balans då.




Vilken dag

Vid 12 begav vi oss till stallet, Grey fick gå ett pass på banan i blåsten och skötte sig toppen! Red med gramanen idag och det gick väldigt bra, fina skänkelvikningar och mycket fin galopp!

När vi skulle åka hem fick jag otroligt ont i magen! Trodde ärligt talat att jag skulle dö, när vi kom hem spydde jag utanför porten och höll på o svimma. Mamma ringde ambulansen som fick komma, in till sjukhuset och spy 4 gånger till. De tog prover och konstaterade en allergisk reaktion men på vad är fortfarande oklart. Nu är jag dock hemma och känner mig bättre, har sovit en stund. 

Mycket kan hända på en dag! Får se om jag åker ut till Grey imorgon, hoppas stt jag orkar det! 



Min story om Jarno





http://www.stuterik2.se/74717685

Så här skrev Jarnos ägare på sin hemsida och sin FB om hur vi har tagit hand om honom. Inte ok att hönga ut ungdomar när man är vuxen och borde veta bättre. Jag är inte den enda som råkat ut för det här. 

Min story
Det tar aldrig slut. Skriver min egen historia för nu får det vara nog!
Provred Jarno den 27/12. Han var ojämn, tog inte stöd i munnen. Han hade haft rejält med mugg o hade sår. Ägaren hade pga misskötsel tagit hem honom från den tidigare ryttaren sa hon. Han var i uselt skick enligt henne hade sår o mugg på benen då. Hon påstod också att den ryttaren inte kunde rida alls, knappt fatta galopp.  Vi brydde oss inte så mkt om det snacket men undrade förstås om det stämde.

Ville så gärna prova o ge det en chans. Jag har annars bara min ungponny Pinky 6 år.
Jarno vet checkades enl ägaren o fick Metacam pga "sulöm" fram o hagvila innan han kom 19/1.
Han var oren o stel men eftersom han  var friskförklarad så tränade vi på försiktigt för att se . 
15/2 tränade vi med klubben för Gustav Svalling som sa att han upplevde Jarno som oren i traven.
Vi tog ut vår equiterapeut som kände att han ömmade lågt fram men att han annars såg fint musklad ut med tanke på vad han har varit med om. Mamma pratade ned ägaren om att kolla upp honom för att eventuellt behandla honom i fram. Om det behövdes behandling så var det bättre att göra det på en gång än att vänta.
Vet kostnader, Hovslagare skulle ägaren stå för.
Ägaren skulle skicka sitt försäkringsnummer hos Agria för mamma bokade en tid  1/4 till slut hos en veterinär vi litar på och som är noggrann.
Mamma påminde men fick aldrig numret och till slut bokade vi av tiden. Det kändes som om den inte var viktig för ägaren, hästen var ju frisk enligt henne.
Såren han hade i karleden hade vi också tänkt kolla upp eftersom de var så svårläkta.
När han varit hos oss ca 2 mån så hade vi äntligen tyckt att de läkt och inte sprack upp efter ridning.
Men det krävdes tvätt och insmörjning varje dag. Vilket jag gjorde!
Vi provstartade 2 st LA:P1 och fick fina resultat men han kändes aldrig 100%. Men han kändes hela tiden bättre o bättre mot när han kom.

Den  20/4 åkte jag till Skåne med ponnyerna för att träna o starta med åtminstone Jarno på Willands 1-2/5.
Min tränare hade aldrig sett Jarno innan. Tyckte han var stel och vi jobbade på det. Vi jobbade med att få honom att ta stöd på betten, han gillar att gå och gapa och inte jobba med ryggen.
Eftersom vi skullle  bestämma oss om vi skulle fortsätta mes honom från juni så kände vi efter Willands att vi absolut inte ville fortsätta pressa honom. 
Allt det hör skitsnackandwt började när vi mot ägarens vilja lämnade tillbaks honom dagen efter tävling.
Hon ville absolut att vi skulle fortsätta juni ut.
Flera viktiga personer så till oss på Willands att han inte räcker till längre efter sin skada och vi tror att det är därför ägaren nu håller på och måste kasta skit på nig och andra.

Ni anar inte hur mycket skit mamma och jag har fått ta från ägaren.
Jag vill bara varna alla som tänker tanken att "låna" en ponny av henne. Nog hade vi hört massor men bi trodde aldrig att det skulle bli så här.
Vi vill bara den hästen allt det bästa det tror jag nog att alla som känner mig vet.
Vi har fått kontakt mes andra som hamnat i samma situation med henne och det är inte roligt att höra alla historier....
Hon vägrar dessutom att betala och göra rätt för sig till ponnyföräldrar och hovslagage.
Så lågt!!!
Usch och fy.
Hoppas detta hjälper någon att slippa uppleva detta!
Kram till stackars Jarno som förtjänar bättre! 



Ponnyn springer mycket fint

Hej!
Lite ändrade planer har det blivit. Ingen tävling i helgen utan vi kör på träning istället och sedan åker vi hem till Stockholm på söndag. Ska förhoppningsvis starta några klasser hemma innan vi åker ner igen.

Pinky går iallfall riktigt bra. Jag får många bra knep på honom, framförallt lösgjörande övningar eftersom bär han väll är lösgjord, jämnt påskjut m.m så är det bara tuta och köra för att göra skolor och annat är inget problem för honom!

Pinky saknar sin egna spegelbild...;) 

Tvätta tvätta

Imorgon går Grey ut på bete och vi ska städa stallet. 

Ska även göra upp en tvättplan så jag hinner tvätta alla grejer innan vi sticker. Måste hinna tvätta alla lite tjockare täcken som inte används, så det är fräscha o fina tills vi ska börja använda dem igen. Även alla schabrak o lindor ska tvättas, grimmor och flugtäcke. Ja allt inprinsip till o med Grey, men det väntar vi med till innan vi åker haha! 


Lite grejer som ska införskaffas innan vi åker är 









Äventyr

Hej, idag har vi varit på äventyr nere i gnesta. Jag ska jobba och träna där nere i sommar! Ska bli super kul! 

Idag var vi där och tittade på stallet och där jag ska bo, super fint! Både jag o Greysson kommer trivas som fisken i vattnet! 


Vi åker ner den 29 juni en söndag då jag ska jobba en vecka hemma först.

Idag ska Grey få gå ut i skogen, igår vilade han. 

Trött mupp häst

Mot skåneland

Godmorgon kära läsare! Nu är jag och mamma påväg till Pinky nere i Skåne. Längtar så mycket efter honom! 


Duktig häst!

Idag fick vi sluta tidigare så jag kom ut runt 14. Grey red jag på banan mycket fokus på gas o broms, lite problem att få igång bakbenen men det släppte sen. Testade även att fatta förvänd som gick toppen! Och han bytte inte heller. 

Idag valde jag att rida med musik i öronen då det hjälper mig med fokus och att inte bry mig om allt annat runt om kring! Så 100% fokus på Grey. Tyckte det fungerade väldigt bra idag! 


Inget stall idag

Inget stall idag, mamma tar Grey och ska longera honom. Jag ska åka hem och plugga, o lämna in det sista innan onsdag. 

Igår red vi ut och joggade lite lätt. Tog även sen sväng ner till vattnet och Grey var överlycklig och krafsade som en galning. Efter onsdag blir det lite lugnare och då ska vi sätta igång på riktigt. 



Bilder från idag

Hittade min kamera i stallet och det blev en spontan fottning. 
 
 

Mot stallet

Sitter på bussen påväg ut mot stallet.

Idag ska vi nog bara rida ut i skogen, och städa lite i mitt skåp. Den här veckan är lite oklar just nu då sista deadline är 4 juni, alltså på onsdag. Men efter det är det lugnare och jag kommer ha mer tid till bloggen.

Grey har lite "semester" nu då han kommer gå i princip hela sommaren och tyckte jag att det var bättre att han får lite semester nu.