Svar på bra fråga angående Jarno

Tråkigt för er o Jarno! Har bara en fråga också. Vfr fortsatte ni att rida Jarno om han inte var ren då kan det ju bara bli en värre skada? Med facit i hand skulle ni kört tbk honom redan då. Emma
 
Svar: Det är en viktig fråga som kräver ett längre svar :).
När han kom var förutsättningarna att han inte hade ridits på flera veckor, var svag och saknade styrka och muskler. Tidigare ryttaren hade tränat honom upp till att starta 2 st LA:P1or med bra resultat i nov-dec. Vi fick jveta att han inte var stark nog för att klara att travöka osv och det var tydlogt att han var svagare i ena benet bak. När en höst är så olika stark går arbetat men gör ut på att med lagom arbete stärka upp det som är svagt och hela kroppen. Då är det svårt att avgöra om några ojämna steg i ett varv i trav beror på olika styrka itex bakbenen , rygg eller att den helt enkelt inte tar jämnt stöd på bettet. När han sattes igång i januari-feb och träningsmängden ökandes successivt kändes han bättre och bättre. Det kändes bra.
 
Han var aldirg  någonsin under feb-maj "halt" halt och det är det aldrig någon som sagt.
Han svarade på träning. Men det är ju viktigt att följa upp eftersom vi inte könde honom innan hans skada. Om han hade lite ont någonstans så kan ju enbart en riktig utredning med bedövning och longering osv hos en klinik avgöra var och hur ont.
Att han hade lite reaktion innan han kom och fick metacam borde vi kanske ha tagit som ett varningstecken men vi litade förstås på ägaren som sa att det inte hade någon avgörande betydelse.
 
Det var en ordenltlig rörelseutredning vi hade velat göra efter 6-8 veckor men som fick avbokas. Men då kämdes han bättre än någonsin om man jämförde med i januari-februari och vi valde då att starta honom. Hela tiden var ägaren infomerad om hans status. Vi skulle ju utvärdera under feb-juni om vi trodde att man skulle kunna ställa lite mer krav på honom, som ägaren också ville.
Han fick sedan följa med ner till Skåne för att min tränare där som jag  litar oerhört mycket på skulle få se honom. 
Vi var där under en vecka innan vi sedan startade två FEI program 1-2/5.
Det var bara så uppenbart att vi inte ville ställa några högre krav på honom än vad vi redan gjort och vad tidigare ryttre också gjort (hon programred ett FEI program i december 2013). Vi rekommendarede även ägaren att han skulle få lite vila och sedan gås igenom ordentligt innan han fick en ny plan framåt.
Ägaren såg honom ridas båda dagarna på Willands och hade inga synpunkter på hur han såg ut och hur han var skött trots att han stod i hennes eget stall 30/4-2/5. Hon såg honom också den 21/4 när vi hade kommit ner till Skåne och tyckte han var fin.
Så det är inte alltid lätt att veta direkt vad som är normalt för den ena eller den andra hästen och speciellt inte efter en större skada.
 
 
 
Kommentera inlägget här: