Resan upp på en unghäst

Jag och mamma valde att ge det några dagar, se om det var något enstaka som Valle hade fått för sig precis just nu. Det här med uppsittningen alltså. 
 
Försök 1 
 
Dagen efter att vi insåg problemet laddade vi upp rejält med morötter. Vi började med att lugnt och sansat försöka med en helt vanlig uppsittning, men efter att vi hade insett att problemet kvarstod så blev lite mer av lydnad, och att han skulle förstå att pallen inte är farlig. Kunna gå förbi den, nosa på den. 
 
Försök 2
 
Nästa dag svängde vi förbi Hogsta för att köpa lite distraherande. Det märktes snabbt i gången att Valle inte tyckte att slicklådan satt helt fel! Så ut och "träna pall" på ett annat ställe än ridhuset som vi hade varit i de tidigare dagarna. Eh, lite mycket som distraherade. För mycket brummande traktorer samt gnäggande kompisar och för mycket gräs, helt plötsligt dög inte vårat godis. Så vi tågade in i ridhuset för att fortsätta försöka där. Större framsteg idag, när jag höll i honom och mamma stod på pallen hade hon lätt kunnat hoppa upp (alltså med tanke på hans lugn). Men fortfarande så vill han egentligen inte vara nära den där pallen...
 
Försök 3 
 
+
 
 
Idag la vi även till en mycket mild lugnande salva som läggs i näsborrarna och sänder ut ett lugnande. Fungerar dock inte på alla hästar, men det som sänds ut är även det som hästar sänder ut till sina föl så det sägs att det ska fungera bättre på unghästar som nyligen varit i kontakt med det. Hur bra påverkan det hade på Valle är jag inte direkt säker på... Märkte väll ingen skillnad direkt men som sagt så fungerar det inte på alla. Så detta och slicklådan. Men nej, inte idag heller. Jag började tillslut köra cirkelmetoden. Gick han iväg ifrån pallen när jag antingen stod brevid honom eller stod på den så fick han gå runt pallen några varv, det kändes faktiskt som att det gav effekt efter några gånger, ganska förståeligt att det inte är bättre att snurra runt, runt än att stå still brevid en pall (iof så verkar pallen va förvandlats till ett hästätande monster...). Men stor förbättring vad det idag. På slutet så stod han avslappnad och stilla medan jag stod högst upp på pallen! 
 
Salvan finns att köpa i engångsförpakningar på bl.a Hogsta Ridsport. Ingen karens över huvudtaget och börjar verka efter ca 30 min. Ett pris på endast 40 kr så det kändes otroligt värt att prova ifall att det fungerade.
Kommentera inlägget här: